Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) tarafından Müze ve Örenyerlerinde bilet ve bilet ürünlerinin tasarımı geliştirilmesi ve satış kanallarının yönetimine ilişkin kiralama ihalesi 1 Mart 2018 Perşembe günü gerçekleşmiştir. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen Müze ve Örenyerlerinden Topkapı Sarayı, Ayasofya, Topkapı Sarayı Harem Dairesi, İstanbul Arkeoloji, Türk ve İslam Eserleri, Pamukkale, Efes ve Göreme gibi Müze ve Örenyerlerinin de içinde bulunduğu 54 Müze ve Örenyeri için yapılan ihaleye 2 firma katıldı. Bugün yapılan açık artırma neticesinde en yüksek teklifi (3.907.000.000,00 TL) veren Sicpa Turkey firması ihaleyi kazandı ve 9 yıl boyunca Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan Müze ve Örenyerleri gişelerini işletme hakkını kazanmış oldu. Etkin Eğitim firması da vermiş olduğu 3.860.000.000,00 TL teklifle az farkla ikinci oldu. Kaynak: Müzelerin gişe ihalesi ihalesini Sicpa Turkey kazandı
Üstteki bilgiler, söz konusu olan ihale döneminin internet kayıtlarıdır. Devamında yorum haberleri de var ve onlarda oldukça önemlidir. Ama ben, kendi düşündüklerim ile devam etmek istiyorum. Örneğin, ihale kapsamı 54 müze ve önerye var, ülkemizde ise yüzlercesi vardır. Demek ki Kültür Bakanlığı, gerçekten ülkenin bu tür yerlerinin sistemlerini iyileştirmeyi değil, çok kazandıran yerlerinden nemalanmak istiyor.
İhaleye iki firma katılıyor. Etkin Eğitim firmasının verdiği 3,86 milyar TL’ye karşılık Sicpa Turkey 3,907 milyar verip kazanıyor. Sicpa Turkey, İsviçre menşeili bir Yahudi firmasıdır. İnancım o ki, eğer Etkin Eğitim 5,000 milyar deseydi, Sicpa 5,001 milyara çıkardı. Çünkü onlar, bizim göremediğimiz paraları görür ve ona göre yatırım yapar.
Bu ihale 1,5 yıl sonra yenden gündeme gelmişse, ihale uygulama aşamasına gelmiş ya da gelmek üzeredir. Nokta konulunca dönüş imkânı olmaz. 9 yıl Sicpa bu işi başarı ile yürütür ama 9 yıl sonra müzelerde duruyor sandığımız önemli belgelerin aslı değil, kopyaları kalır. Yani elimizdeki gerçek tarihi belgeleri 9 yıl sonra görmek istersek, Sicpa’nın başka yerlerdeki müzelerine gitmemiz gerekir.
İhale kapsamındaki müzeler rutin işletmecilik işlemleriyle çok geçmeden teknolojinin en güzel donanımıyla çalışır hale geleceğinden kuşkunuz olmasın. Çünkü dünyanın her yanında üstün teknolojilerin uygulayıcısı Yahudilerdir. Uzay, tarım, sağlık, eğitim ve endüstri teknolojilerinin sahibidirler. Buna Yahudi hayranlığı diyecek olanlar iyi düşünmelidir. Donsuz Araplara hayranlık yerine, başarıya hayranlık tercihimdir.
İktidar 17 yıldır ne varsa satıp ve koskoca bir dış borç yükü de getirerek geldiği nokta, ekonomik çıkmaz olmuştur. Şimdi 3,9 milyar TL para için müzeleri, içindeki tarihi ve kutsal belgeleri gözden çıkarırsa, bunun adı düpedüz vatana ihanet olur. Böylece hem kendinize, hem de millete yazık edersiniz
Ben, sade bir vatandaş olarak endişelerimi dile getiriyorum. Çünkü bu ülkede tarihi eserleri kaçırıp satan çok sayıda hain olmuştur. Onların düştüğü hatalara düşmemek için devleti yönetenlere büyük görevler düşüyor. Atı alan Üsküdar’ı geçti değimini bilen siyasiler müzelerimizde iplerin ucunu bırakınca, sonuçlarını bilmek zorundadır.
22.07.2019
Hüsnü ARSLAN