Sizce “adalet” ne demektir? Bu çok önemli sözcüğü mutlaka herkes bir şekilde tanımlar ama ben TDK tanımını kaydederek devam edelim istiyorum. Adalet için TDK,”Yasaların herkes için eşit bir şekilde uygulanması, doğruluk, hukuka uygunluk ve insanların hakkını gözetme” olarak ifade etmiştir. Görüyoruz ki adalet, bir eylem sonucudur ve yasaların herkes için farksız uygulanmasıdır. Yasaları millet adına vekilleri hazırlayıp yürürlüğe koyar, eğer hazırlanan anayasa ise referandum ile bizzat milletin onaylaması gerekir.
İşte demokrasi böyle bir şey, “her yol Roma’ya çıkar sözünü anımsatan” ama bütün uğraşıların amacı toplum(millet, insan)’dur. Aile, Vatan ve millet bilinci, toplumu bölmez bütünleştirir. Böylece insanlar birbirini sever ve sevginin olduğu yerde güven ve paylaşım olur. Bu ortamın oluşmasını sağlayan sistemin adı demokrasi, bu sistem, bencillik yerine özveriyi, vicdanı ve adaleti öne çıkarır. Bu yüzden, devlet olabilmek için mutlaka adaletli olunur, yani adaletsiz devlet olunmaz.
Önceki bir yazımda, inançlar toplumları doğru yola yönlendirip, dayanışmalar ile sevgi ve saygıyı öne çıkararak demokrasinin işlevini sağlamak istemiştir ama güzel uygulanan demokrasi kadar başarılı olmamıştır demiştim. Bir arkadaşım, “bu ifade inancı inkârı oluyor” diye uyarmıştı. Aslında inançların amacı doğru ve açıktır. Ama inançları çıkarlarına alet edenlerin varlığı da inkârı mümkün olmayan gerçektir.
İnançları politikaya alet ederek seçim avantajı sağlayan ile dindar geçinenler mesela, tarikat ve cemaatçilerin yanlışları aynı şey değil midir? 12 gün sonra seçim yapılacak, görünen favori iki ittifak var. Biri 21 yıl iktidar ve yapamadıklarını inançlı olmakla kapatmaya çalışıyor. Diğeri adaleti sağlamak istediğini söylüyor. Biri son 21 yılda olduğu gibi bana güvenin diyor. Diğeri hak, hukuk ve adalet diyor. Bunca zamanın sonucu ortada ve sıradaki karar verme zamanıdır.
Üstelik muhalefet olan adalet arıyorum diyerek, Ankara’dan yaya olarak 17.06.2017 yola çıkmış, 420 km yolu 09.07.2017 de Maltepe’ye varmıştır. Bu bir samimiyettir ve 2019 yerel seçiminde halk bu samimiyeti görmüş, 11 büyükşehir de, çoğunlukla ona oy vermiştir. Günümüzde devam eden seçim propagandalarda iktidar tüm devlet imkânlarını, muhalefet de kendi imkânlarını kullanmaktadır. İşte hak hukuk şartları da ortadadır. Bu hususun yasaları da vardır. En azından anayasada kayıtlıdır.
Konumuz adalet arayışıdır. İnsanlara hastanelerde doktorların sağlık hizmeti verdiği gibi, adalet hizmetinin verildiği yer adliyeler, verenler ise hukukçulardır. Özellikle 2018 den sonra adalet arayışları çoğalmıştır. Savcı ve Hâkimlerimizin, adaletin vicdani ve yasal kararları üzerinde baskılar olduğu endişemiz sabittir. Bu durumda adalet arayışımızda haksız sayılmayız. Ortadoğuludan en az bu hususta var olan farkımız kalmamış sayılmaz mı?
Cumhuriyet ve ilkeleri sürekli aşındırılmaktadır. Sebep olan aktörler, tarikatlar ve cemaatler ile onların yanındaki ve alnı yere değiyor dediğimiz siyasilerdir. Eğer milletimiz bunlara dur diyemezse, yok olmuş Suriye, Irak, Filistin’e, diğerlerinin de yaklaştığını ve sonra sıranın bizde olacağını unutmasınlar.
02 Mayıs 2023
Hüsnü ARSLAN