Paylaşmak

Doğa, paylaşıma göre oluşmuş bir sistemdir. Güçlüler zayıfları, büyükler küçükleri, zenginler fakirleri, bilenler bilmeyenlere sevgi, saygı, hoşgörü ile yaklaşıp, içtenlikle desteklerse, işte o zaman huzuru da birlikte yakalamış, yani hayatı paylaşmış oluruz. İyilik için olan bunca güzel değerlere karşı, tüm kötülüklerin anası bencilliktir. Bencil; Hırs, ihtiras, cimri, savurgan, hıyanet, düşman, yani paylaşmayı bilmeyenlerdir.

Hoşgörülü paylaşma; “Komşun aç iken sen tok yatama. Gören gözün hakkı vardır.” Misafirler(Konuk); Davetli “Eş-Dost ağırlama”, Davetsiz” Tanrı misafiri” ağırlamadır. Dini günler; Aile ve dostlar arası yemek davetleri, Fitreler, Bayram hediyeleri, kurban dağıtımları gibi uygulamalar inancımız gereği yardımlaşmalardır… Önemli tarihler ve günleri; Doğum günleri, Meslek gurpları günleri, Anne ve Babalar günleri ve de Milli Bayramların günleridir. Önemli günler ve bayramlar, maddi yardımlaşmalar yanında manevi destekler ile güzel paylaşımlar sayılmaz mı?

Görev yoluyla yapılan paylaşımlar; Öğretmenler, sınırlı maaşları karşılığında yüzlerce öğrencisine, plan kapsamlı veya dışı bilgi aktarması ötesinde kurulan kişisel bağların bıraktığı izlerin etkileri, öyle az-buz değil ömürlüktür.  Hastanelerde, derdine çare arayan sağlıkçıların ilgilerini tümüyle ödediğin ücret ile karşıladığını düşünürsen yanılmış olursun(En açık örneği, son bir yılın Pandami dönemi hizmetleridir). İş yerleri, çalışanlar için profesyonel alanlardır. İşveren imkânlarını, diğer çalışanlar da donanımlı ve acemiler arasındaki paylaşımlar ile verimli olmaya uğraşırlar. Bu güzel paylaşımların sayılarını artırabiliriz.

Aile, İşyerleri, Kamu kurumları, Barınma bölgeleri, Hatta bunların tümünü kapsayan Devlet yönetimlerinde en büyük başarıya, içten paylaşımlar ile ulaşılır. Bu kapsamda, devletin bir vatandaşı olabilmek dahi paylaşımı gerektirir. Çünkü devlet giderlerine, vergiler ile verilen katkılar ve vatani görevlerinden kaçmamanın adı da paylaşımdır.

Paylaşım, Cumhuriyet ile Demokrasi’nin temel taşıdır. Çünkü paylaşan toplumlar, bu güzel kavramları yaşatabilir. Bu yüzden bilinçli toplumların, özverili yönetenleri olur. Seçimlerde yardımlaşma adıyla promosyon dağıtılıyorsa, dağıtanlara demokrasiyi bombalayan, alanlara da şerefini satan denir.

Paylaşılan demokrasilerde politikacı, tek adamla değil katılımla olur. İşler hak, hukuk ve adalet ilkeleri ile yürür ve hesap vermekten kaçılmaz. Görevler, liyakatlilere verilir ve verimlilik sağlanır. Savurganlar, BEN, BEN ve ben yaptım oldu diyenler ile ülkenin sorunlarını tartışmasını bilmeyenlere, demokrat ve paylaşımcı denilemez.

Demokrat ve paylaşımcı olamayan, çağdaş eğitimden nasibini alamamış Ortadoğu milletleri, itibar görememiş ve şamar oğlanlarına dönmüşlerdir.

01 Mart 2021

Hüsnü ARSLAN.

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s