İsterseniz söze NATO ne demektir, gibi klasik bir soru ile başlayalım. NATO açılımı, “North Atlantic Treaty Organization”dır. Uluslararası Askeri İttifak olarak bilinen NATO, örgüt dışında kalan ülkelerden gelebilecek saldırılara karşı ortak savunma yapmak amacı ile kurulmuştur. NATO’nun merkezi, Belçika’nın başşehri Brüksel’de bulunmaktadır… 03.12.2019 tarihinde Londra’da başlayan kritik NATO zirvesi, dün (04.12.2019), zirvede görüşülenlerin özet bir açıklaması ile bitti. Bazıları gerçekleri anlatamayınca, “Ne olduğunu bilmiyoruz ama bir şeyler oldu.”derler, bu toplantı da bizim için aynıdır.
Konuya, yakın tarihimize kestirmeden bakarak devam edelim. Bana göre 1.dünya savaşının asıl amacı, Osmanlı’nın ve Anadolu Türk egemenliğinin sonlandırmasıdır. Bu, Atatürk önderliğindeki Kurtuluş savaşı zaferleri ile önlenmiş ve çağa uygun TC ile güç kazanılmıştır. 2.dünya savaşı ise, Avrupa’lılıarın iç hesaplaşmasıdır. Bu savaş, çok uzakta olup gerçek gücü bilinmeyen ABD müdahalesi ile sonlanmış ve karşılığında özellikle Ortadoğu ganimetleri kendilerine bırakılmıştır.
Yani, 1946’dan bu yana dünya ganimetleri sahibi ABD dir. Ortadoğu’yu kestirmeden tanımlarsak, yer üstü çöl ve cehennem, yer altı her türlü ganimet cennetidir. Başka yerlerden gelen beyaz adamlar ganimetleri alır, oralarda yaşayan miskinler de sadece bakarlar. Bizim gibi, ya bizim payımız yok mu diyeceklere de, soğuk savaş, ekonomik savaş denip sustururlar. İşte NATO bu amaçla kurulmuş paravan bir örgüttür ama yalnız beyaz adam hesabına çalışır.
NATO, 4 Nisan 1949 tarihinde 12 ülkenin girişimi ile “Birleşik Krallık, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz ve Amerika Birleşik Devletleri olarak katılan kurucu ülkeler ile başlamıştır. Fransa NATO’nun askeri kolundan 1966 yılında ayrılmış olmasına rağmen, 2009 yılında geri dönmüştür. Danimarka’nın üyeliği, Faroe Adaları ile Grönland’ı kapsamaktadır. Üye ülkeler arasında yer alan İzlanda’nın, askeri ordusu bulunmamaktadır…
18 Şubat 1952 de, Türkiye ve Yunanistan üye olmuşlar ama Yunanistan, 1974 yılında Türkiye’nin düzenlediği Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra, NATO’nun askeri kanadından çekilmiş ve 1980 yılında geri dönmüştür. 9 Mayıs 1955 Almanya, 30 Mayıs 1982 İspanya, 12 Mart 1999 Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, 29 Mart 2004 Bulgaristan, Estonya, Letonya, Romanya, Litvanya, Slovenya, Slovakya ve 1 Nisan 2009 da katılan Hırvatistan, Arnavutluk’tan sonra 2019 itibarı ile toplam NATO üyeleri 29’a ulaşmıştır…
NATO üyesi ülkeleri içinde Türkiye’nin askeri gücü, ABD, Fransa ve İngiltere’den sonra 4.sırada olup, en az aynı orandaki gücü ile NATO etkinliklerine katılmıştır. Son NATO toplantısına katılırken gündeme aldığı, PYD/YPG’nin terör örgütü olduğunu diğer ülkelere kabul ettirememesi düşündürücüdür. Sanırım Beyaz Adamın baskısı ile bu istekten vazgeçilmiştir.
Yetkililerimiz, henüz ülke kamuoyuna bir açıklama yapmamışlardır. Umarız bizi rahatlatacak bir açıklama yaparlar. Eğer anlamadığımız bir şeyler oldu, inandık ve kandırıldık demek zorunda kalırlarsa, inanın bu bizi çok üzecektir.
05.12.2019
Hüsnü ARSLAN