Önemsemek zorunda olduğumuz doğal dengelerin yaşamsal etkilerini de bilmemiz gerekiyor. Kendimizi sıcak ile soğuktan, şiddet ile kirlenmeden, stres ile salgından korumaya çalıştığımız gibi, yiyeceklerimizin sağlıklı olmasını da düşünmeliyiz. Çiğ ve pişmiş yediğimiz ürünlerin biyolojik değerleri kadar önemli, kimyasal değerleri de vardır. Az tanıdığımız kimyasal ölçme birimi pH’ı, yeterince tanımalıyız. Konumuz, kimya’nın eğitimi değil, pH’ın da diğer ölçümler kadar yaşamsal önemi oluşudur.
Kimya dersleri uygulamalı olması gerekir. Çünkü öğrenilenlerin laboratuarda test edilmesi, bilginin kalıcı olması ile test sonuçlarının hesaplama yöntemlerini anlamayı kolaylaştırır. pH, bir çözeltinin asitlik veya alkalilik derecesini ölçme birimidir. Sıfır dan, 14’e kadar olan bir skalada ölçülür. pH’ın; p, eksi logaritmanın matematiksel sembolünden, H ise artı olan Hidrojenin kimyasal formülünden türetilmişlerdir.
Kimya, metalden tekstile, petrolden şekere, hemen her işletmede ihtiyaç duyulan bilim dalıdır. Örneğin, bir tekstil işletmesinin boyama reçeteleri, önce laboratuarında test edilerek hazırlanır, sonra işletmelerinde uygulanır. Sadece kimya değil, fizik ve mekanik, yani tüm laboratuarlar, o işletmelerin mutfağıdır. TÜBİTAK dediğimiz kurum da ülkenin mutfağıdır. Bu sayede, elaleme patent ödemelerimiz azalır…
Bu örneği biraz daha açarsak, işletmelerimizin ürün kaliteleri iyileşir, yeni testler ile ucuz malzeme seçerek rekabet avantajı sağlanır.
Küçüklü büyüklü sağlık kurumlarının (Hastanelerin) Laboratuarlarında da, sözü edilen sihirli harflerin işlemi uygulanır. Çünkü tıp bilimi, deneysel verilerden azami ölçüde yararlanmaktadır. Ülkemizde ilaç üretimi yapan çok sayıda işletmeler vardır. Maalesef buralar, otomotiv sektörümüzdeki montajcılık gibidir. Yani, reçetesi ve malzemesi dışarıdan, sadece tablet işçiliği bizdendir.
Son iki yılın COVİD-19 sıkıntısını hala yaşıyoruz. Bunca zamandır çok sayıda salgını tanıdık ve duyduk. Tamamından aşısı sayesinde kurtulduk. Yüz yıl önce Atatürk’ün kurdurduğu Hıfzıssıhha Enstitüsü aşı üretmek içindi ama covid-19 başlangıcının hemen önünde kapatıldı. Sonra herkes aşı olurken, biz para da, aşı da bulamadık. Dünyanın tercihi biontect aşısının ceosu Türk doktoru Uğur Şahin’dir. Bu da ülkemiz için önemlidir.
Bunların hepsi tam bağımsızlığa dayanıyor. Demokrasi güzeldir ama sırtını halka dayamadan demokrasi olmuyor. Demokrasi özveri, liyakat, adalet ve hoşgörü ister. Bunlar imam kafası ile olmaz, bilim kafası ile olur. Aziz Sancar ve Uğur Şahin gibi bilim insanları, Atatürk ilkeleri sayesinde yetiştik demeleri de çok önemlidir.
30 Ocak 2022
Hüsnü ARSLAN