Hayat Grafiği

Kısacık ömrümüz, hiç birimiz için tekdüze değildir. Özellikle kalp ve damar sorunu için bir sağlık kurumuna gittiğimizde, ilk adım olarak EGK’ya uğrarız. Orada çekilen grafiğe, yine orada ölçülen nabız ve tansiyon değerleri de yazılıp doktora yollanırız. Çoğumuzun bilmediği inişli çıkışlı grafik, aslında bizim önemli yaşam çizgilerimizdir. 11 Mart 2020’den beri fiilen yaşadığımız ölümcül dünya salgını coronavirüs de, henüz potansiyel gelişmedeyiz. Yani Çin’de, İtalya’da, İspanya’da azalmaya başlayan can kayıpları, bizde hala tırmanışta ve daha çok acıları yaşamaya hazırlanmaktayız.

Bilgisayar ve televizyon’u tanımazken, iletişimde radyo dönemini yaşadık. Radyoda yayın esası, bir noktadan çıkan ses frekansını olabildiğince uzaklara ulaştırabilmektir. Çıkışta en yüksek değerde olan frekans dalga hareketi kısa, orta ve uzun dalga olarak tanımlanır. Kısa dalga, dalga boyu kısa ama kopuş yerini fark edemediğimiz ve aynı güçle arka arkaya devam eden dalga trenlerinin uzaklara ulaşmasıdır. Orta ve uzun dalga sistemlerinde, dalga boyu uzadıkça kopuş aralıkları artacağından, yayınların ulaşabileceği mesafeler kısalır.

Bu demode teknik ayrıntıya gerek yoktu düşüncesini haklı bulabilirim. Ama hayatın grafiğini anlatmak için bu örneği aktarmak, 80 yıl yaşamış olmamın gereğidir. Yeni doğan bir bebek veya küçük çocuklar, bilmeden kopuş aralığını kısa tutup süreyi uzatmaya çalışırken, küçük bir canavar(virüs) ya da beklenmedik bir kaza ile frekans kopuverir. Bazıları da, bu canavar ile geç karşılaşarak şanslı olur. Ama her insan bir gün dalga trenlerini koparır ve istemediği halde hayatının sonuna ulaşmış olur.

Olayı biraz da tekdüzeliğe göre yorumlayalım. Genelde her insanın en mutlu dönemi, bebeklik ve çocukluğudur. Herkes korur, kollar, sever ve yardım eder. Eğer bir kişi yetişkin olup kendine yapılanlara geri dönebilirse, vicdani huzuru bulabilir. Bu fırsatı kaçıranlar ise, daima ezikliğin baskısını duyar. Olumsuzluklar, özellikle gelişmemiş ülke çocuklarının kaderi sayılır. Bu yüzden durağan ve kasfetli, normalde başarıları da sınırlıdır.  Elbette EGK çizgileri benzeridir ama pozitif ve negatif değerler orta çizgiye yakındır.

Birde olaya ülkeler ve milletleri olarak bakalım.  Dünya insanlarına eğitim, yaşam düzeyi, ekonomik özgürlük, hürriyet ve demokrasi pencerelerinden bakınca 5 sınıfta görürüz. 1.sırada Avrupa ülkeleri, 2.sırada kuzey Amerika Rusya ve Japonya, 3.sırada büyük Asya ülkeleri ve güney Amerika ülkeleri, 4.sırada tüm Ortadoğu ülkeleri ve 5.sırada ise Afrika ülkeleridir. Biz, içinde olduğumuz Ortadoğu ülkelerini anlatalım. Önce tamamı Müslüman, hepsinin ekonomik potansiyeli var ama halkı cahildir.

Eğitim düzeyleri düşük, sorgulamayı bilmez, papağan olmayı severler. Hızla çoğalırlar, kurnazları din satar ve diğerlerini köle olmaya yönlendirir. Hür ve demokratız diyenlerde yalancı ve yalancının yanındadır. Hayat grafiklerinde, tıkanmış damarlar, iyi çalışmayan kalbe müdahale için yarılmış kaburgalar görünür. Dikkat edersek, coronovirüs de bunlar ile çok uğraşmadan işini bitirir.

08.04.2020

Hüsnü ARSLAN

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s