Türk Milliyetçiliği

Bu gün 29 Ekim 2019, günün özelliğini ve farklı anlamını bilmeyenimiz olacağını sanmıyorum. Çünkü bu gün, son uygarlığımız Cumhuriyetin, 96.yıldönümüdür. Bazıları da, bu günün anlamını çok iyi bildiği halde sevmiyor. Ama yinede bu gün, 96 yıl önceki atalarımızın tasada, kaderde ve özveride birleşerek ulaştığı zafere bağlı, halkın kendini yönetmeğe başladığı en mutlu günümüzdür.

Neden Türk milliyetçiliği? Biliyoruz ki, bu gün Anadolu sakini olan etnik gurupların tümü, daha çok Ortaasyadan göç eden kavimlerdir. Daha önceki milletlerden kalmadı diyecek kadar azdır. Var olan tüm etnik guruplar iç içe yaşamaktadır. Doğuda Kürtler, kuzeyde Lazlar var deriz ama tümüyle ayrılmış bölgeler olduğunu söylemek zordur. Yani mozaik tabir edilir ve neredeyse o derece homojenlik vardır.

Bin yıl öncesinde başlamış Selçuklu ve 700 yıl önce başlamış Osmanlı devletleri aynı durumda değil miydi? Selçuklunun Suriye, Osmanlının Avrupa, Arabistan ve Mısır seferlerine hangi etnik gurup hayır diyebildi? Bazıları beylik, bazıları da ağalık, arada bir hayır dense de sonunu getiremedi. Çünkü hâkim olan ve devlet olan Türklerdir.  Devletlerde onların isimleri ile sembolleri olması da doğaldır.

Biraz da Cumhuriyet dönemindeki durum ve gelişmelere bakalım. Atatürk,  kuvayı milliye ordusunu, Anadolu’nun her yanından çağırdığı askerlerle kurmuştur. Türkiye Cumhuriyet(TC) adı verilen yeni devlette, Ne Mutlu Türküm derken, öbür grupları ayırmış oldu düşüncesi saçmadır. İşte size kanıtları; Zorunlu askerlik, zorunlu vergiler ve zorunlu devlet hizmetlerinde ayırım var mı? Her TC vatandaşının, istediği illerde yaşamasına engel olan var mı?

1960’lı yıllarda Van, Hakkâri, Mardin, Urfa yollarını ve sonrasında yapılan tesisleri kısmen biliyorum. Ama batıda sayılan Kastamonu’ya sunulan hizmetler doğu illerinin yarısından azdır. Doğulu, sürekli terör ile zararlar verirken, Kastamonulu şükreder. Doğulunun %90’ı elektrik parası ödemez ama borçları ödeyenlere eklenir. Günün iktidarı da oy için TC’yi yok etmeğe çalışır. Bu tezatları anlayabilene helal olsun.

Atatürk, ülke işgaldeyken“Türk milleti zekidir, çalışkandır. Türk millet zorlukları aşmasını bilir.”demiş ve “Ne mutlu Türküm diyene!”yi eklemiş. Büyük liderimiz keşke bu gün de yaşasaydı, bunca güce rağmen bize, beka karamsarlığını yaşatmazdı. Ruhu şad, mekânı cennet olmasını diliyorum.

Evet, bu gün Cumhuriyetin 96.yıldönümü, bilinen Atatürk sevgisi yanında, sürpriz iktidar ilgisi oldu. Bu güzelliğin, siyasi taktik aracı olmamasını umuyorum. Çünkü dün ayyaş diyenden, yarın daha kötü ithamlar beklenir. Bayramlar, uzlaşmaların samimiyetle buluştuğu anlardır. Ülkemiz çevresinden siyasi, ekonomik ve askeri baskıları yaşadığına göre samimiyetle uzlaşmanın zamanı çoktan gelmiştir.

29.10.2019

Hüsnü ARSLAN

Reklam

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s